طبقه بندی مطالب

  • دسته‌ها
  • پربازدیدترین مطالب

    جزئیات مطلب

    انواع لیزرها

    تعداد بازدید:3450

    برای استفاده در علم پزشکی انواع زیادی از لیزرها اختراع شده اند. امروزه باورهای بسیار نادرست در مورد استفاده از لیزر ما بین مردم رواج دارد. کلمه لیزر مخفف کلمات Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation می باشد. لیزر یک دستگاهی است که نور بشدت مستقیم تولید می کند.

    تفاوت لیزر با نورهای معمولی در چهار چیز نهفته است::

    1. انسجام
    2. مسیر لیزر
    3. تک رنگ بودن
    4. شدت بسیار بالا

    امواج نوری منابع نوری معمولی دارای طول موجهای متعدد هستند. بنابراین فوتونهای صاتع شده از این منابع خارج محدوده می باشند. از طرف دیگر طول موج یک نور لیزری فقط یک طول منحصر به فرد آن می باشد. بنابراین تمام فوتونهای صاتع شده در محدوده بوده و در فاز مورد نظر قرار دارند. بنابراین طول موج ایجاد شده فقط شامل یک طول موج منفرد بوده و شامل یک رنگ می باشد. بنابراین نور لیزر را تک رنگ نیز می گیوند. اشعه صاتع شده از لیزر خیلی محدوده باریک داشته و فقط چند میلی متر ار ناحیه را در بر می گیرد. این سبب می شود که لیزر بشدت مسیر مستقیم و ناحیه بسیار محدودی را شامل شود. نور لیزر در یک فضای بسیار کوچک پخش می شود، بنابراین ناحیه تحت درمان نیز بسیار محدود می باشد. بنابراین شدت لیزر از نور معمولی بسیار بیشتر است.

    چون می خواهیم در مقالات بعدی در مورد لیزر لیپوساکشن صحبت کنیم، ابتدا باید اطلاعاتی در مود انواع مختلف لیزرها فراهم کنیم. در این مقاله سعی می شود اطلاعات پایه در مورد انواع مختلف لیزر فراهم شود. تمام انرژی در یک ناحیه کوچک متمرکز می شود.

    انواع مختلف لیزر وجود دارند. محیط لیزر می تواند مایع، گاز، جامد و یا نیمه هادی باشد. لیزرها اغلب توسط لیزری که فراهم می کنند طبقه یندی می شوند.

    1. لیزرهای جامد: این نوع لیزرها از مواد جامد بعنوان محیط لیزر استفاده می کند. بعنوان محیط جامع از شیشه یا کریستال استفاده می شود. لیزرهای جامد لیزرهائی هستندکه ماده لیزری آنها در ماتریکس جامد پخش می شوند. مثل لیزر رابی Ruby یا

    یاگ لیزر Neodymium:Yttrium-Aluminum Garnet “Yag”. لیزر یاگ نئودیمیوم نور مادون قرمز ۱۰۶۴ نانومتر صاتع می کند. هر نانومتر ۹- × ۱۰متر می باشد.

    1. لیزرهای گازی: شایعترین لیزرهای گازی، لیزرهای هلیوم، و هلیوم-نئون، هستند. این لیزرها بدوا یک نور قایل رویت قرمز رنگ تولید می کنند. لیزر Co2 نیز یک نوع لیزر گازی است که برای بریدن مواد سفت بکار می رود و نور خیلی فراتر از مادون قرمز فراهم می کند.
    2. لیزرهای اکسایمر (Excimer): اسم این نوع لیزر از دو کلمه excited و dimers مشتق شده است. این نوع لیزر از گازهای واکنشی مثل کلرین و فلورین که با گازهای خنثی مثل آرگون، کریپتون و گزنون ترکیب شده اند، ایجاد می شوند. وقتی این نوع لیزر توسط برق تحریک می شود یک ملکول کاذب (دیمر Dimer) ایجاد می کند. هنگام لیزر کردن، دیمر یک نوری در محدوده ماوراء بنفش تولید می کند.
    3. لیزرهای رنگی: این نوع لیزرها از رنگهای ارگانیک پیچیده مثل رودامین rhodamine استفاده می کنند. این رنگها بعنوان محیط القاء لیزر بکار می روند. از خصوصیات این گونه لیزرها در این است که انواع طول موجهای مختلف را می تواند برای ما فراهم کند. از محدودیتهای این لیزر این است که هر نوع لیزری یک طول موج بخصوصی تولید می کند و طول موج مذبور کارآئی بسیار محدود دارد بنابراین برای هر نوع بیماری و عضو مربوطه در بدن، لیزر مربوط به آن ابداع شده است.
    4. لیزرهای نیمه هادی: این نوع لیزرها را گاها دیود لیزر نیز می گویند. این نوع لیزرها نمی توانند حالت جامد بخود بگیرند. این نوع لیزرها بسیار کوچک بوده و از حداقل برق استفاده می کند. پرینترهای لیزری از این نوع لیزر استفاده می کنند. لیزرها را همچنین از مشخصات مدت زمان صاتع کردن لیزر نیز طبقه بندی می کنند: لیزرهائی که امواج مداوم تولید می کنند و لیزرهائیکه امواج ضربه ای (غیر مداوم، مثلا چند هزارم میلی ثانیه) تولید می کنند. لیزرهای با امواج مداوم توسط یک اشعه با قدرت متوسط کار می کنند. در این نوع لیزر فرد می تواند میزان نیرو را تنظیم نماید. در لیزرهای تک ضربه ای دستگاه طوری تنظیم شده که میزان مشخصی از لیزر را در مدت زمان مشخصی صاتع می کند و لیزر هم مداوم نیست و هم اینکه ضربات پشت سرهم تکرار نمی شوند. مدت زمان از چند صد میکروثانیه تا چند صدم میلی ثانیه متفاوت است. اسم دیگر این نوع لیزر، نوع نرمال Normal Mode است.

    یک نوع لیزر تک ضربه ای وجود دارد که در آن، لیزر در یک محفظه ای تجمع پیدا کرده و انرژی زیادی ایجاد می کند و موقع استفاده، این انرژی به ناگهان آزاد میشود که به آن لیزر کیو سویچ (Q-Switch) می گویند. در هر حال انواع  لیزرها در علم پزشکی زیاد است مواردیکه در بالا ذکر شدند شایعترین آنها هستند که در علم پزشکی استفاده می شوند. لیزرهای خیلی تخصصی هم وجود دارند که فقط برای انواع کارهای تخصصی کاربرد دارند و کاربرد عمومی ندارند و از آنها در این مبحث نامبرده نشده است. علاوه از آن امروزه لیزر مد روز شده و تا به بیمار گفته می شود که به فلان عمل نیاز دارد فورا می پرسد که آقای دکتر آیا با لیزر انجام می شود؟ این را خوانندگان محترم باید بخاطر داشته باشند که لیزر کاربرد بسیار محدود در علم پزشکی دارد و تقریبا هیچ عمل بزرگی وجود ندارد که بتوان با لیزر به سلامتی انجام داد. باید لیزر در یک بیماری کار برد داشته و کاربرد آن نیز توسط مراجع علمی معتبر به اثبات رسیده باشد. اگر کاربرد لیزر در یک بیماری به اثبات نرسیده باشد استفاده از لیزر همراه با عوارض بسیار زیادی خواهد بود. مثلا حدود ۱۰ سال قبل یک نوع لیزری برای پروستات ابداع شد که بعدا مشخص شد که نه تنها موثر نیست بلکه همراه با عوارض شدید نیز می باشد که بسرعت کنار گذاشته شد. ما در این مبحث در مورد لیزرهائی صحبت خواهیم کرد که کاربرد آنها به اثبات رسیده است و در مواردیکه استفاده می شوند خیلی موثر هستند.

    Types of Laser-Cover Types of Laser-Figure 1 Types of Laser-Figure 2 Types of Laser-Figure 3



    آرشیو مقالات تخصصی اورولوژی زنان