طبقه بندی مطالب
پربازدیدترین مطالب
مقالات منتخب هفته
جزئیات مطلب
تست پروژسترون
تعداد بازدید:5527
تست پروژسترون برای ارزیابی خانمهائیکه پریود نشده اند بکار می رود. سابق براین از این تست زیاد استفاده می شد، ولی چون امروزه به راحتی می توان میزان استرادیول خون را اندازهگیری کرد، بندرت از آن استفاده می شود، ولی در کشور ما استفاده از این تست مرسوم است. اینکه این تست چیست و چه اطلاعاتی را فراهم می کند، در این نوشتار به آن پرداخته می شود.
در یک خانمی که دچار عدم پریود شدن (آمنوره) شده است، گاها با یافته های بالینی نمی توان علت آنرا پیدا کرد، در همچون مواردی از انجام تست پروژسترون استفاده می شود. عدم پریود شدن یا آمنوره بر دو نوع است: اولیه که در آن یک خانم هیچوقت پریود نشده است و ثانویه که در آن یک خانم پس از مدتی پریود شدن عادی، دیگر پریود نمی شود. علل هر کدام از این انواع عدم پریود شدن زیاد هستند و شاید یکی از پیچیده ترین مشکلات در رشته زنان و زایمان و آندوکرینولوژی همین عدم پریود شدن باشد. در اینجا فقط به تست پروژسترون پرداخته می شود.
برای انجام تست پروژسترون می توان یکی از اقدامات زیر را انجام داد:
-تجویز ۱۰ میلی گرم مدروکسی پروژسترون استات (Prover) بصورت خوراکی در روز بمدت ۱۰-۷ روز، این روش خیلی مرسوم است و گاها تست پروژسترون را تست پروورا نیز می گویند.
-تجویز ۵ میلی گرم نوراتیندرون بصورت خوراکی یک بار در روز بمدت ۱۰-۷ روز
-تجویز ۲۰۰ میلیگرم آمپول پروژسترون بصورت تزریق عضلانی یک بار
پس از تجویز یکی از موارد فوق انتظار می رود که خانم ظرف ۷ روز پس از کامل شدن دوره درمان پریود شود.
تفسیر تست پروژسترون چگونه است؟
اگر ظرف ۷ روز پس از قطع پروژسترون پریود اتفاق بیفتد یکی از موارد زیر مطرح است:
-عدم تخمک گذاری
-کم کاری غدد جنسی (تخمدان) از نوع با گونادوتروپینهای طبیعی (دو نوع هورمون LH و FSH که از غده هیپوفیز ترشح می شوند، در اصطلاح گونادوتروپین می گویند).
-خطر سرطان آندومتر بعلت عدم خنثی شدن استروژن وجود دارد، در همچون مواردی باید برای بیمار پروژسترون تجویز کرد.
اگر ظرف ۷ روز پس از قطع پروژسترون پریود اتفاق نیفتد یکی از موارد زیر مطرح است:
-باید تست استروژن-پروژسترون انجام شود، باز اگر پریود اتفاق نیفتاد، انسداد در مسیر خروج خون قاعدگی مطرح است.
-میزان هورمونهای LH و FSH خون باید اندازه گیری شوند: اگر میزان FSH بیش از ۲۰ و میزان LH بیش از ۴۰ باشد، کم کاری تخمدان همراه با گونادوتروپینهای افزایش یافته مطرح است. اگر هر دو هورمون فوق کمتر از ۵ باشند، کم کاری تخمدان همراه با گونادوتروپینهای کاهش یافته مطرح است.
در رابطه با این پست نظری ثبت نشده است ...