طبقه بندی مطالب
پربازدیدترین مطالب
مقالات منتخب هفته
جزئیات مطلب
خونریزی بد عملکردی رحم – DUB – Dysfunctional Uterine Bleeding
تعداد بازدید:6394
خانمها در دوران باروری که همراه با پریودهای ماهیانه است، بطور شایع دچار اختلال در پریود می شوند. اختلالات پریود انواع مختلف دارند و طیف وسیعی را شامل می شوند. یکی از آنها خونریزی بد عملکردی رحم یا Dysfunctional Uterine Bleeding می باشد که با حروف اختصاری DUB نشان داده می شود. خونریزی بد عملکردی رحم اکثراً ناشی از فقدان تخمک گذاری است، ولی در تعدادی از موارد نیز همراه با تخمک گذاری طبیعی می باشد.
اگر خانمی ۳ ماه یا بیشتر پشت سر هم دارای نامنظمی در پریود به هر شکل باشد، باید جهت اقدامات تشخیصی و درمانی به پزشک مراجعه کند. خونریزی بد عملکردی رحم (Dysfunctional Uterine Bleeding) به حالتی اطلاق می شود که در آن علتی برای خونریزیهای نامنظم پیدا نمی شود و نمی توان اختلال پریود (Menstruation) را در یکی از انواع اختلالات پریود طبقه بندی کرد. خونریزی بد عملکردی رحم را در اصطلاح پزشکی Dysfunctional Uterine Bleeding می گویند و بطور اختصار آنرا با ۳ حروف DUB نشان می دهند. ذکر کردن اصطلاحات پزشکی برای این است که از آنها به عنوان کلمات کلیدی عده ای از خوانندگان که علاقمند به مطالب تکمیلی هستند و در ضمن دارای توانائی استفاده از منابع علمی هم می باشند، استفاده نمایند. در ضمن هموطنان خارج از کشور با استفاده از این کلمات کلیدی می توانند به مطالب فارسی زبان دست پیدا کنند. خونریزی بد عملکردی رحم (DUB) بیشتر در زمان بلوغ و دوران شروع یائسگی دیده می شود.
خونریزی بد عملکردی رحم را به دو گروه بزرگ تقسیم می کنند:
-خونریزی بد عملکردی رحم همراه با تخمک گذاری طبیعی
-خونریزی بد عملکردی رحم بدون تخمک گذاری
خصوصیات یک دوره پریود طبیعی عبارتند از: هر ۳۵-۲۱ روز اتفاق می افتد، طول مدت خونریزی ۷-۲ روز است و میزان خونریزی نیز حدود ۳۰ میلی لیتر می باشد.
میزان شیوع
در آمریکا علت ۴۶ درصد بستری دختران در سن بلوغ بعلت خونریزی بیش از حد و بدون تخمک گذاری (Ovulation)، همین خونریزی بد عملکردی رحم می باشد. حدود ۳۰-۱۰ درصد خانمها در سن باروری مبتلا به خونریزی بد عملکردی رحم (DUB) می شوند و اثرات منفی در کیفیت زندگی آنها دارد. بیست درصد موارد خونریزی بد عملکردی رحم در دختران بالغ و ۴۰ درصد موارد در خانمهای بیش از ۴۰ سال دیده می شود.
علل خونریزی بد عملکردی رحم یا Dysfunctional Uterine Bleeding
خونریزی بد عملکردی رحم بدون تخمک گذاری
در خانمها بعد از تخمک گذاری جسم زرد در تخمدان تشکیل می شود که تا آخر دوره پریود هورمونی به اسم پروژسترون ترشح می کند. کار هورمون پروژسترون مقابله با اثرات استرادیول است که یک نوع استروژن محسوب می شود که سبب تحریک رشد مخاط رحم می گردد. اگر هورمون پروژسترون وجود نداشته باشد، هورمون استرادیول بدون مقابله باقی مانده و سبب رشد بیش از حد مخاط رحم می شود. مخاط رحم را در اصطلاح پزشکی آندومتر می گویند. بعلت رشد بیش از حد، کم کم آندومتر ضخیم می شود و بالاخره این ضخامت به میزانی می رسد که جریان خون آندومتر برای زنده ماندن آن کفایت نمی کند و در نتیجه آندومتر دچار از بین رفتن شده و می ریزد و آن سبب خونریزی نامنظم در خانم می شود.
خونریزی بد عملکردی رحم همراه با تخمک گذاری طبیعی
این نوع خونریزی بد عملکردی رحم خود را بصورت خونریزی بیش از حد در دوران پریود نشان می دهد. این نوع کمتر شایع است و علت آن نقص موضعی در مکانیسم انعقاد در آندومتر می باشد که سبب می شود خون لخته نشود.
چه عواملی بعنوان فاکتورهای مساعد کننده برای ابتلا به خونریزی بد عملکردی رحم محسوب می شوند؟
-در ۸۲-۵۵ درصد دختران در سن شروع بلوغ در ابتدا دوره های پریود بدون تخمک گذاری می باشند و آن ممکن است تا ۲ سال نیز طول بکشد. بنابراین خونریزی بد عملکردی رحم (DUB) در دختران جوان بیشتر دیده می شود. علاوه از آن، عملکرد تخمدانها وابسته به یک محوری است که از بالا به پائین از هیپوتالاموس – هیپوفیز و تخمدان تشکیل می شود. در ابتدای بلوغ این محور هنوز خوب تکامل نیافته است و بنابراین سبب عدم تخمک گذاری می گردد.
-در خانمها در دوران گذار به یائسگی بعلت کاهش عملکرد تخمدانها خونریزی بد عملکردی رحم شیوع بیشتری دارد. خانمها هنگام گذار به دوران یائسگی دارای پریودهای نامنظم هستند.
-چاقی: در خانمهای چاق نسبت هورمون استروژن به هورمون پروژسترون تغییر پیدا می کند و علاوه از آن چون آندروژنها (هورمونهای مردانه) در بافت چربی تبدیل به استروژن می شوند، بنابراین میزان استروژن خون در خانمهای چاق افزایش می یابد و آن سبب رشد بیش از حد مخاط رحم می گردد. هر قدر بافت چربی بیشتر باشد، میزان بیشتری از آندروژنها تبدیل به استروژن می شوند. کاهش وزن سبب تعادل در میزان هورمونها شده و مشکل بیمار حل می شود.
-سندرم تخمدان پلی کیستیک: دوسوم دختران بالغ مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بعلت عدم تخمک گذاری مبتلا به خونریزی بد عملکردی رحم (DUB) می شوند.
-کشیدن سیگار: دود سیگار خاصیت ضد استروژنی دارد و در خانمهای سیگاری خطر خونریزیهای نامنظم ۴۷ درصد است.
علائم خونریزی بد عملکردی رحم یا Dysfunctional Uterine Bleeding کدامها هستند؟
اگر خانمی دارای یک یا چند تا از علائم زیر باشد، مبتلا به DUB یا خونریزی بد عملکردی رحم است:
-طول یک دوره کامل پریود کمتر از ۲۱ یا بیشتر از ۳۵ روز باشد.
-طول دوره خونریزی بیش از ۷ روز باشد.
-خونریزی بیش از حد، تعریف خونریزی بیش از حد عبارت است از نیاز به استفاده از ۱ یا دو پد هر یک یا دو ساعت. اگر خونریزی بصورت لخته باشد و میزان آن طوری باشد که خون از پد عبور کرده و سبب آلودگی لباس شود، بیش از حد تلقی می شود.
درمان خونریزی بد عملکردی رحم یا –DUB- Dysfunctional Uterine Bleeding
برای درمان خونریزی بد عملکردی رحم راههای زیادی وجود دارند:
-تجویز هورمون: هم می توان از قرصهای پروژسترون و هم می توان از قرصها ضد حاملگی استفاده کرد. این هورمونها کمک می کنند که دوره پریود طبیعی شده و خونریزی کمتر شود.
-استفاده از آی یو دی که هورمونی به اسم لونورژسترل – levonorgestrel IUD- آزاد می کند. آن هم میزان خونریزی را می کاهد و هم اینکه سبب جلوگیری از حاملگی می شود.
-استفاده از هورمونهائی که تولید استروژن در بدن را مهار می کنند. عوارض این نوع داروها زیاد است ولی گاهی در موارد بخصوص به آنها نیاز می شود.
-جراحی: دو نوع جراحی وجود دارد در نوع اول مخاط رحم به روشهای مختلف از بین برده می شود و در نوع دوم رحم خارج می گردد.
در رابطه با این پست نظری ثبت نشده است ...