طبقه بندی مطالب
پربازدیدترین مطالب
مقالات منتخب هفته
جزئیات مطلب
سرطان رحم یا سرطان آندومتر
تعداد بازدید:1816
پوشش مخاط رحم آندومتر (Endometrium) نام دارد و اکثر سرطانهای رحم (Uterine Cancer) از این پوشش ایجاد می شوند که به آنها سرطان آندومتر (Endometrial cancer) می گویند و اغلب در جامعه سرطان آندومتر را مترادف سرطان رحم می دانند. سرطان آندومتر چهارمین سرطان شایع در خانمها است و اگر به موقع تشخیص داده شود، پیش آگهی آن خیلی خوب خواهد بود. یکی از علائم سرطان رحم خونریزی پس از یائسه شدن است، بنابراین خونریزی پس از یائسه شدن را باید جدی تلقی کرد. چاقی و استفاده از هورمونهای استروژنی خطر سرطان آندومتر را زیاد می کنند.
رحم (Uterus) یک عضو توخالی گلابی شکل است که در داخل لگن قرار دارد و محل تکامل جنین می باشد. تخمین زده می شود در سال ۲۰۱۳ تعداد ۴۹۵۶۰ مورد جدید سرطان رحم و ۸۱۹۰ مورد مرگ ناشی از سرطان رحم در آمریکا اتفاق بیفتد. رحم دارای یک پوشش مخاطی است که از داخل آنرا مفروش کرده است و بیرون از این پوشش مخاطی عضلات رحم هستند. سرطان رحم معمولاً از پوشش مخاطی رحم ایجاد می شود که به آن سرطان آندومتر می گویند و موضوع مورد بحث این مقاله نیز سرطان آندومتر است. سرطان آندومتر یا سرطان رحم (Uterine Cancer)شایعترین سرطان دستگاه تولید مثل در زنان می باشد. آن چهارمین سرطان شایع در خانمها پس از سرطان سینه، سرطان ریه و سرطان روده بزرگ می باشد. سرطان آندومتر در زنان یائسه بیشتر دیده می شود. بیش از ۹۰ درصد موارد سرطان آندومتر در خانمهای بالای ۵۰ سال دیده می شود.
عوامل خطر زا: یک عده فاکتورهائی هستند که زنان را مستعد ابتلا به سرطان آندومتر می کنند، آنها عبارتند از:
-چاقی: چاقی یکی از مهمترین عوامل است. میزان شیوع سرطان آندومتر در اروپا و آمریکای شمالی ۱۰ برابر کشورهای در حال توسعه است، علت آن شیوع زیاد چاقی در کشورهای مذبور می باشد.
-عدم تعادل هورمونی: هر عاملی که سبب شود میزان هورمن استروژن در خون خانمها زیاد گردد، استعداد به ابتلا به سرطان آندومتر را زیاد می کند. مثلا تخمک گذاری نامنظم که در بیماری تخمدان پلی کیستیک اتفاق می افتد، چاقی و دیابت.
-مصرف استروژن بعد از یائسگی
-یک نوع نادر از تومور تخمدان که استروژن ترشح می کند.
-هر قدر طول مدتی که یک خانم در طول زندگی پریود می شود بیشتر باشد، خطر سرطان آندومتر (Endometrial cancer) نیز بیشتر خواهد شد. مثلا اگر پریود قبل از ۱۲ سالگی شروع و یائسگی دیر اتفاق بیفتد.
-خانمهائیکه هرگز حامله نشده اند
-افزایش سن
-هورمون درمانی برای سرطان سینه: خانمهائیکه برای درمان سرطان سینه از تاموکسیفن استفاده کرده اند، خطر سرطان آندومتر (Endometrial cancer) در آنها بیشتر است. ولی باید درنظر داشت که منافع مصرف تاموکسیفن در خانمهای مبتلا به سرطان سینه بیشتر از مضرات آن است.
-سرطان ارثی روده بزرگ: آن یک بیماری ارثی است که ابتلا به سایر سرطانها مثل سرطان آندومتر را بیشتر می کند.
سرطان آندومتر (Endometrial cancer) به دو نوع تقسیم می شود:
-نوع ۱ که رشد آهسته دارد و وابسته به هورمونهای زنانه است.
-نوع ۲ که رشد سریع دارد و رابطه ای با هورمونهای زنانه ندارد.
خوشبختانه ۸۰ درصد سرطانهای آندومتر از نوع یک می باشند.
علائم
تشخیص زودرس سرطان خیلی مهم است، چون سرطان آندومتر سبب خونریزیهای غیر طبیعی می شود، بنابراین بیمار به پزشک مراجعه کرده و تشخیص در مراحل اولیه داده می شود. اگر سرطان رحم (Uterine Cancer) یا همان سرطان آندومتر در مراحل اولیه تشخیص داده شود، درآوردن رحم معمولاً سبب درمان کامل می گردد.
علائم سرطان آندومتر را بشرح زیر می توان خلاصه کرد:
-خونریزی واژینال بعد از یائسگی
-پریودهای طولانی و یا خونریزی ما بین پریودها
-ترشح مایع آبکی و خون آلود از واژن
-درد لگن
-درد در حین نزدیکی
تستهای تشخیصی
تشخیص سرطان آندومتر با معاینه، تصویر برداری و نمونه برداری می باشد.
مرحله بندی: مرحله ای که سرطان در آن قرار دارد، از نظر پیش آگهی و درمان خیلی اهمیت دارد. نوع درمان را مرحله سرطان مشخص می کند. برای اینکه مشخص کنیم که سرطان آندومتر در چه مرحله ای است از عکس سینه، سی تی اسکن شکم و لگن و آزمایشات خون استفاده می شود.
سرطان رحم دارای ۴ مرحله است:
مرحله ۱: سرطان محدود به خود رحم است و از آن خارج نشده است.
مرحله ۲: سرطان هم رحم و هم گردن رحم را گرفتار کرده است.
مرحله ۳: سرطان از رحم خارج شده و وارد لگن شده است ولی هنوز راست روده و مثانه را گرفتار نکرده است.
مرحله ۴: سرطان از لگن نیز عبور کرده و علاوه از راست روده یا مثانه به نقاط دور دست نیز ممکن است منتشر شده باشد، مثل ریه.
هر قدر مرحله سرطان افزایش می یابد پیش آگهی نیز بدتر می شود.
درمان
درمان بستگی به مرحله سرطان، شرایط عمومی بیمار و ترجیح بیمار دارد. درمان در اکثر موارد با جراحی است که در آن رحم، لوله های رحمی و تخمدانها خارج می گردند. بعد از جراحی ممکن است از پرتودرمانی برای کاهش شانس میزان عود سرطان استفاده شود. اگر شرایط عمومی بیمار مساعد نباشد و یا اینکه بیمار سرطان پیشرفته داشته باشد از پرتودرمانی برای کنترل سرطان و کنترل درد استفاده می شود.
هورمون درمانی: هورمون درمانی در مواردی انجام می شود که سرطان آندومتر (Endometrial cancer) پیشرفته بوده و به خارج از رحم دست اندازی کرده باشد. برای هورمون درمانی از داروهای زیر استفاده می شود:
-تجویز پروژسترون که ممکن است رشد سلولهای سرطانی را متوقف سازد.
-چون ۸۰ درصد سرطانهای آندومتر وابسته به هورمون استروژن هستند، می توان داروهائی که میزان استروژن خون را کم می کنند تجویز کرد.
شیمی درمانی: شیمی درمانی در مواردی انجام می شود که سرطان آندومتر پیشرفته بوده و به خارج از رحم دست اندازی کرده باشد. برای شیمی درمانی ممکن است یک یا چند دارو تجویز شود.
پیشگیری
برای کاهش خطر ابتلا به سرطان رحم (Uterine Cancer) یا سرطان آندومتر می توان اقدامات زیر را انجام داد:
-اگر شما یائسه هستید و هورمون درمانی می شوید در مورد تاثیر مصرف هورمون در ایجاد سرطان آندومتر با پزشک خود مشورت نمائید. اگر رحم شما قبلاً درآورده شده است، خطری شما را تهدید نمی کند. برای هورمون درمانی جهت کاهش علائم یائسگی بهتر است استروژن و پروژسترون را با هم تجویز کرد و از تجویز استروژن تنها اجتناب نمود. هورمون درمانی خطر سرطان سینه را نیز زیاد می کند.
-استفاده از قرصهای ضدحاملگی: استفاده حداقل یک سال از قرصهای ضد حاملگی از خطر سرطان آندومتر می کاهد. پس از قطع مصرف قرصهای ضد حاملگی اثرات کاهش خطر سرطان آندومتر سالها باقی می ماند.
-وزن ایده آل: چاقی خطر سرطان آندومتر را به مقدار زیادی افزایش می دهد. اگر چاق هستید و اضافه وزن دارید نسبت به کاهش آن اقدام کنید.
-ورزش بمدت ۳۰ دقیقه و جند جلسه در هفته از خطر سرطان آندومتر می کاهد.
در رابطه با این پست نظری ثبت نشده است ...