طبقه بندی مطالب

  • دسته‌ها
  • پربازدیدترین مطالب

    جزئیات مطلب

    کلیات هورمون درمانی در تغییر جنسیت (۱)

    تعداد بازدید:23549

    در یک دهه گذشته میزان صدور مجوز قانونی برای تغییر جنسیت زیاد شده و علت آنهم افزایش درخواست تغییر جنسیت می باشد، ولی متاسفانه با اینکه مجوزها صادر می شوند ولی اسباب و وسایل آن به هیچ وجه فراهم نیست. مثلا شهرستان شیراز نیاز به یکصد دستگاه خودرو ویژه دارد که باید از تهران تهیه شود. یکصد خودرو تهیه می شود ولی راننده برای بردن آنها وجود ندارد. این موضوع دقیقا در مقوله تغییر جنسیت صدق می کند.

    تغییر جنسیت با هورمون درمانی شروع می شود. فرد بمدت ۲۴-۱۸ ماه ظاهر جنس دلخواه (مثلا لباس پوشیدن) را بخود می گیرد و در این مدت هورمون درمانی هم شروع می شود. هورمون درمانی اهمیت بسیار زیادی دارد و پزشکیکه اقدام به این کار می کند باید اطلاعات کافی در این مورد داشته باشد.

    حداقل موارد مورد نیاز تا اینکه پزشکی بتواند هورمون تجویز کند عبارتند از:

    1. چه هورمون یا هورمونهائی مورد نیاز هستند؟
    2. میزان دوز مصرفی آنها کدام است؟
    3. عوارض هورمونهای تجویز شده کدامها هستند؟
    4. اگر عوارض ایجاد شدند چه اقداماتی مورد نیاز است؟
    5. مدت زمان هورمون درمانی چقدر است؟
    6. آیا لازم است در مواردی میزان هورمونهای تجویزی کم و زیاد شوند؟
    7. آیا هورمون درمانی قبل و بعد از جراحی فرق می کند؟
    8. داروهای تجویزی از کلیه دفع می شوند یا از کبد؟ و اگر فردی دارای مشکلات کلیوی یا کبدی است چه تغییراتی باید در میزان داروهای تجویزی داده شود؟
    9. اگر فردی داروهای دیگر برای بیماری دیگر مصرف می کند، آیا تداخل داروئی وجود دارد؟
    10. آیا در طول مدت درمان نیاز به قطع دوره ای دارو وجود دارد؟

    هورمونها چیستند؟

    در بدن هورمونهای زیادی توسط غدد تولید می شوند. این هورمونها مستقیما بداخل خون آزاد میشوند و توسط جریان خون به تمام قسمتهای بدن برده می شوند. هر هورمونی عضو یا اعضای هدف دارد و روی آن عضو یا اعضا موثر است. این هورمونها بخودی خود فاقد تاثیر هستند مگر اینکه گیرنده آن هورمون وجود داشته باشد و تاثیرات هورمونها از طریق گیرنده های آنها اعمال میشوند. برای اینکه هورمون عضو هدف را بشناسد این گیرنده ها در اعضا هدف آنها است. مثلا اگر یک جنین پسر دارای هورمون مردانه تستوسترون بصورت کامل باشد ولی فاقد گیرنده هورمون تستوسترون باشد، جنین کاملا بصورت دختر رشد خواهد کرد. بنابراین اهمیت گیرنده های هورمونها از خود آنها بیشتر است. هورمون مردانه اصلی تستوسترون است که توسط بیضه ها ترشح می شود و هورمون زنانه اصلی  استروژن است که توسط تخمدانها ترشح می شود. مردها همچنین دارای مقدار اندکی هورمون استروژن هستند که از تبدیل تستوسترون در بافت چربی به استروژن حاصل می شود. مردان چاق اغلب دارای سینه های بزرگ هستند که دلیل آن تبدیل بیشتر هورمون مردانه به استروژن در بافت چربی است.

    تاثیرات هورمونهائی که بطور طبیعی ترشح می شوند کدامها هستند؟

    اگر بصورت کلی بخواهیم صحبت کنیم هورمون تستوسترون سبب ایجاد خصوصیات مردانه و هورمون استروژن سبب ایجاد خصوصیات زنانه می شود. همراه با این تاثیرات، این هورمونها سبب تکامل سیستم باروری، مغز، خصوصیات فیزیکی مثل قد و چگونگی انتشار چربی در بدن می شوند. در داخل رحم قبل از تولد یک شکل قویتر هورمون تستوسترون، سبب ایجاد آلت تناسلی و بیضه ها می شود. اگر این هورمون وجود نداشته باشد در دخترها دستگاه تناسلی خارجی، واژن، تخمدانها و رحم تکامل می یابند. هنگام بلوغ، هورمونهای جنسی (تستوسترون و استروژن) سبب ایجاد خصوصیات جنسی ثانویه می گردد، مثلا در مردان صدا کلفت شده، موهای صورت شروع به رویش می کنند، دستگاه تناسلی و بیضه ها شروع به بزرگ شدن می کنند. در دخترها پریود شروع می شود، سینه ها شروع به رشد می کنند موهای ناحیه زهار بشکل یک مثلث معکوس ظاهر می شوند و طرز انتشار چربی زنانه می شود. هورمون تستوسترون سبب افزایش توده عضلانی می شود، بنابراین مردان دارای توده عضلانی بیشتر از زنان هستند. در سرتاسر طول زندگی هورمونهای جنسی مسئول ابقای خصویات زنانه و مردانه، مسئول ابقای قدرت باروری و بهبود کیفیت زندگی می شوند. در زنان و مردان پس از یائسه شدن که از میزان هورمونهای جنسی به مقدار زیادی کاسته می شود کیفیت زندگی بشدت تحت تاثیر قرار می گیرد.

    هدف از هورمون درمانی افراد ترانس چیست؟

    هدف از هورمون درمانی این است که فرد در قالب جنس مخالف از نظر فیزیکی و روانی احساس بهتری داشته باشد. چون در حقیقت افراد ترانس از ظاهر مردانه یا زنانه خود ناراضی هستند و به کمک هورمون درمانی همراه با یک عده اعمال جراحی فرد ترانس ظاهر دلخواه خود را به مقدار زیادی بدست میاورد. این نوع هورمون درمانی را هورمون درمانی جنس مخالف (cross-sex) می گویند. علاوه از هورمونهای اصلی که تستوسترون و استروژن می باشند، در مراحل مختلف هورمونهای دیگری نیز تجویز می شوند. مثلا در ابتدا از هورمونهای مهارکننده هم استفاده می شود. یعنی به فرد ترانس، هورمونی داده می شود که تولید هورمون جنسی اصلی در بدن وی مهار شود، مثلا اگر فردی می خواهد از مرد تبدیل به زن بشود ابتدا باید تولید هورمون مردانه توسط بیضه ها در بدن وی مهار شود و بعدا هورمون زنانه یا همان استروژن تجویز گردد. هورمون درمانی ابتدای فرایند شروع انتقال از جنسی به جنسی دیگر است و کلمه ترانس (Trans) مشتق از کلمهTransportation به معنی انتقال است.

    تاثیرات فیزیکی هورمون درمانی کدامها هستند؟

    اگر شما یک ترانس زن هستید،  هورمون درمانی سبب می شود که شما احساس زنانگی داشته باشید و بر عکس اگر شما یک ترانس مرد هستید هورمون درمانی سبب ایجاد احساس مردی می شود.  صرفنظر از اینکه شما ترانس مرد یا زن هستید، باید واقعگرا باشید، اینکه شما بصورت کامل بشکل جنس مخالف دربیایید امکانپذیر نیست، بخصوص در کشور ما که جراحیهای دستگاه تناسلی درست انجام نمیشوند و علاوه از آن اعمال جراحی صورت و بدن هم که اصلا انجام نمیشوند. وقتی بلوغ تمام شد، تجویز هورمون هیچ تاثیری بر روی قد فرد و شکل اسکلتی بدن وی ندارد. مثلا خانمها دارای استخوان لگن پهن هستند و تجویز هورمون تستوسترون سبب مردانه شدن لگن نمیشود.

    اثرات فیزیکی هورمون درمانی در ترانسهای زن

    در ترانسهای زن تجویز استروژن  اثرات زنانگی اندک دارد. ااثرات زنانگی زیر ممکن است ایجاد شوند:

    • ممکن است چربی در ناحیه مفصل ران تجمع یابد و لگن پهن شود.
    • اندازه آلت تناسلی و بیضه ها اندکی کاهش می یابند.
    • بدست آوردن نعوظ و رسیدن به ارگاسم مشکل تر می شود.
    • از توده عضلانی و قدرت عضلانی کاسته می شود.
    • سینه ها حساس شده و اندازه آنها مقداری بزرگ می شود.
    • رشد موهای صورت و بدن ضعیف تر می شود.
    • طاسی موی سر که مختص مردان است آهسته شده و متوقف می شود.

    اثرات فیزیکی هورمون درمانی در ترانسهای مرد

    در ترانسهای مرد تجویز هورمون مردانه تستوسترون ممکن است سبب ایجاد اثرات زیر شود:

    • رشد موهای صورت و بدن را تشدید می کند.
    • ممکن است طاسی مردانه ایجاد شود.
    • اندازه کلیتوریس مختصری افزایش می یابد.
    • میل جنسی افزایش می یابد.
    • توده عضلانی افزایش می یابد.
    • صدا کلفت تر میشود ولی بصورت کاملا مردانه نمیشود.
    • پریودها متوقف می شوند ولی ممکن است گاها خونریزی ایجاد شود.
    • در ناحیه صورت، سینه و پشت جوشهای چرکی ایجاد می شوند.

    نحوه پاسخ به هورمون درمانی به پزشک کمک می کند که در مورد هورمون درمانی مناسب تصمیم بگیرد. اگر تجویز هورمون درمانی موثر واقع نشود و یا فرد ترانس آنرا ناخوشایند پندارد، نشاندهنده نامناسب بودن درمان است. فرد ترانس در هر زمانی می تواند مصرف هورمون را متوقف کند. از طرف دیگر اگر با شروع هورمون درمانی از نظر فیزیکی و روانی فرد احساس بهبودی کند، نشاندهنده درست بودن هورمون درمانی است.

    برای ایجاد بعضی از اثرات چندین ماه وقت لازم است و بعضی اثرات مثل کلفت شدن صدا غیر قابل برگشت هستند. هورمون درمانی افراد ترانس یک هنر است و نمی توان برای همه افراد ترانس مرد و زن یک درمان منفردی را تجویز کرد. فرد ترانس باید از نزدیک تخت نظر باشد، معاینات دوره ای دقیق صورت گیرد، با فرد ترانس دقیق صحبت شود و آزمایشات دوره ای تخصصی انجام شوند. گاها تعدادی از افراد ترانس از کند بودن روند تغییرات آشفته می شوند ولی باید به فرد ترانس متذکر شد همانطور که تغییرات دوره بلوغ در مدت چند سال اتفاق می افتند، اثرات هورمون درمانی نیز بتدریج ظاهر خواهند شد.

    کانال تلگرام بیماریهای ارولوژی:
    https://telegram.me/drsafarinejad
    کانال تلگرام مخصوص زگیل تناسلی:
    https://telegram.me/zegiltanasolidrsafarinejad
    کانال تلگرام مخصوص باروری و ناباروری:
    https://telegram.me/nabarvaridrsafarinejad
    کانال تلگرام مخصوص سلامت جنسی:
    https://telegram.me/salamatjensidrsafarineja



      آرشیو مقالات اورولوژی عمومی