طبقه بندی مطالب

  • دسته‌ها
  • پربازدیدترین مطالب

    جزئیات مطلب

    بیماری پیرونی

    تعداد بازدید:4111

     

    سردستة بیماریهائیکه سبب کجی اکتسابی آلت‌تناسلی می شوند، بیماری پیرونی (Peyroni’s Disease) می باشد. علت آن ایجاد بافت فیبری در اجسام غاری آلت‌تناسلی است. عوامل متعددی سبب ایجاد بافت فیبری در اجسام غاری آلت‌تناسلی می شوند. یکی از مهمترین آنها وارد شدن ضربه و فشار به آلت‌تناسلی در حالت نعوظ می باشد. آن سبب پاره شدن مویرگها می شود.

    يکي از بيماريهائيکه سبب کجي آلت‌تناسلي مي شود، و متأسفانه در جامعة ما نيز زياد ديده مي شود، بيماري پيروني (Peyroni’s Disease) است. اين بيماري اگر درمان نشود اکثراً سير پيشرونده داشته و مي تواند سبب ناتواني جنسي (Impotence) کامل در مرد گردد. بعلت شيوع اين بيماري يک توضيح مختصر خدمت خوانندگان گرامي لازم است تا ضمن افزايش ميزان آگاهي مردان در جامعه، افراد مبتلا بتوانند به موقع به پزشک مراجعه بکنند. هنوز عامل اصلي بيماري پيروني مشخص نيست ولي وارد شدن ضربه به آلت تناسلي در حالت نعوظ را در ايجاد آن دخيل مي دانند. بيماري پيروني داراي سه مرحله است: مرحلة حاد، مرحلة مزمن زودرس و مرحلة مزمن ديررس. شاه علامت مرحلة حاد، احساس درد در آلت تناسلي بويژه در حين نعوظ مي باشد.

    اگر در اين مرحله بيمار به پزشک مراجعه کند، احتمال اينکه با درمان جلوي پيشرفت بيماري را بگيريم زياد است، ولي صد در صد نيست. اين مرحله حدود ۱۲-۶ ماه طول مي کشد و اکثر مردان مبتلا نيز يا به آن اهميت نمي دهند و يا اينکه بعلت خجالت به پزشک مراجعه نمي کنند. پس از سپري شدن اين مرحله، بيمار وارد فاز مزمن زودرس مي گردد که در آن کم‌کم بافت فيبري در اجسام غاري ايجاد شده و پلاک تشکيل مي شود و بتدريج آلت تناسلي در حين نعوظ بطرف پلاک کج مي شود. اندازه و تعداد پلاک بسته به شدت بيماري و مدت زمانيکه از آن سپري شده است، متغير است. گاهاً اندازة پلاک مثلاً ۵×۵ ميليمتر مي باشد و منفرد است، و گاهاً بيمار مثلاً دو عدد پلاک ۲×۲ سانتيمتري در روي آلت‌تناسلي خود دارد. اين پلاکها به راحتي با دست قابل لمس هستند. اين پلاکها ضمن کج کردن (Penile Curvature) و کوتاه کردن آلت‌تناسلي، به توانائي نعوظ بيمار نيز آسيب مي زنند.

    مرحلة مزمن زودرس حدود ۶ ماه طول مي کشد، و پس از آن بيمار وارد مرحلة مزمن ديررس مي شود. در اين مرحله يک اتفاق مهم مي افتد و آن رسوب کلسيم در روي پلاک است که در اصطلاح به آن کلسيفيه شدن مي گويند. در اين مرحله کجي آلت‌تناسلي (Penile Curvature) شدت يافته، و بيمار مبتلا به اختلال در نعوظ مي شود. در حالت نعوظ ممکن است آلت تناسلي تا محل پلاک سفت شود و بعد از آن آلت‌تناسلي شل باقي مي‌ماند و يک حالت شبيه ساعت شني ايجاد مي شود. يعني آلت‌تناسلي در يک قسمت باريک مي شود. گاهاً شدت کجي آنقدر زياد است که نزديکي امکانپذير نيست. تنها درمان در اين مرحله جراحي است که هميشه مشکل بيمار را حل نمي کند. تشخيص بيماري پيروني در مرحلة حاد اهميت خيلي زيادي دارد، چون کمک زيادي مي توان به بيمار کرد. اکثراً سير بيماري پيروني اگر کنترل نشود بطرف ناتواني جنسي مي باشد.

    يکي ديگر از موارديکه سبب تشکيل بافت فيبري و کجي بعدي آلت تناسلي مي شود، شکستگي آلت‌تناسلي (Penile Fracture) است، که پديدة نادري هم نيست. در شکستگي، آلت‌تناسلي در حالت نعوظ به يک باره تا مي شود، که بدنبال آن درد شديد همراه با تورم شديد و کبودي شديد آلت‌تناسلي و نواحي اطراف ايجاد مي شود. اين افراد نياز به عمل جراحي اورژانس دارند، و اگر عمل نشوند ممکن است براي هميشه دچار ناتواني جنسي شوند.

    بطور خلاصه کجي آلت‌تناسلي (Penile Curvature) بر دو نوع است: نوع مادرزادي که در صورتي نياز به جراحي دارد که در روابط زناشوئي مشکل ايجاد کند و يا از نظر ظاهري براي زوجها ناراحت کننده باشد. نوع مادرزادي بخودي خود سبب ناتواني جنسي و ناباروري نمي شود، ولي اگر بيش از ۳۰ درجه باشد، نزديکي مشکل و دردناک خواهد بود. نوع اکتسابي که سير پيشرونده دارد و اگر بطور مناسب درمان نشود، اکثراً سبب ناتواني جنسي در مرد خواهد شد. مهمترين علت کجي اکتسابي آلت‌تناسلي بيماري پيروني است، که تشخيص و درمان زود هنگام آن براي بيمار خيلي کمک کننده خواهد بود. در ضمن به عنوان علت کجي اکتسابي آلت‌تناسلي و ناتواني جنسي بدنبال آن، از شکستگي آلت‌تناسلي نيز نبايد غافل بود.

    Peyroni's Disease fig 1

    Peyroni's Disease fig 2



    آرشیو مقالات تخصصی اورولوژی مردان