طبقه بندی مطالب

  • دسته‌ها
  • پربازدیدترین مطالب

    جزئیات مطلب

    هپاتیت A به عنوان یک بیماری آمیزشی

    تعداد بازدید:1294

    هپاتیت یک بیماری ویروسی است که از طرق مختلف مثل مصرف غذای آلوده، استفاده از سرنگهای آلوده، فراورده های خونی آلوده، وسایل دندانپزشکی آلوده و غیره منتقل می شود. یکی از راههای مهم انتقال هپاتیت رابطه جنسی است. بیماریهائیکه از طریق رابطه جنسی منتقل می شوند، تحت عنوان بیماریهای آمیزشی یا بیماریهای مقاربتی طبقه بندی می شوند.

    چند نوع هپاتیت ویروسی وجود دارد؟

    دانشمندان ۷ نوع هپاتیت ویروسی کشف کرده اند که می توانند سبب ایجاد مشکلات کبدی شوند ولی هپاتیت ویروسی دارای سه نوع عمده بشرح زیر می باشد:

    · هپاتیت A
    · هپاتیت B
    · هپاتیت C

    در این مبحث هپاتیت A بصورت مبسوط توضیح داده می شود. هپاتیت A شایعترین نوع هپاتیت ویروسی است. عفونت با ویروس هپاتیت A سبب التهاب کبد می شود، ولی بندرت به مرحله خطرناک می رسد.

    آیا همه انواع هپاتیت ویروسی از طریق رابطه جنسی منتقل می شوند؟

    روش انتقال هپاتیت A بصورت مدفوعی – دهانی می باشد. اگر فردی آلوده به ویروس هپاتیت A باشد و دهان فرد سالم با مدفوع این بیمار تماس داشته باشد و یا انگشتان فرد سالم با مدفوع بیمار آلوده در تماس باشد و سپس انگشتان آلوده به دهان زده شوند، فرد سالم دچار هپاتیت A خواهد شد. حتی اگر به میزان میکروسکوپیک (یک هزارم یک میلی گرم) از مدفوع فرد آلوده با ناحیه دهان برخورد کند، آلودگی اتفاق خواهد افتاد.

    آیا مردان و زنان به یک میزان در خطر آلوده شدن و یا منتشر کردن هپاتیت می باشند؟

    خطر گرفتاری و انتقال با رفتار شخص مشخص می شود و ربطی به جنس یعنی مرد یا زن بودن ندارد، ولی بعضی از بررسیها نشان می دهند که خطر انتقال هپاتیت C از مرد به زن بیشتر از زن به مرد است. خطر ابتلا مردان همجنس باز به هپاتیت B بیشتر از ۱۵ برابر جمعیت عادی است.

    چگونه می توان مطمئن شد که شریک جنسی عاری از عفونت با ویروس هپاتیت است؟

    هیچ علامت قابل مطمئن وجود ندارد که نشاندهنده ابتلا فرد به هپاتیت باشد. بعضی از افراد آلوده حتی در مراحل پیشرفته بیماری عاری از هر گونه علامت و نشان هستند. باید با شریک جنسی بطور واضح در مورد هپاتیت و سایر بیماریهای مقاربتی صحبت کرد. اگر فردی دارای پوست و ملتحمه زرد رنگ باشد (یرقان) خطر وجود هپاتیت مطرح است.

    هپاتیت A بیشتر در چه مناطق و افرادی دیده می شود؟

    در مناطقی که بهداشت پائین است، آب به مقدار کافی وجود ندارد، مواد غذائی مثل سبزیجات آلوده با فاضلاب هستند، سیستم فاضل آب وجود ندارد و در افرادیکه دارای بهداشت اندک می باشند، مثلا پس از استفاده از دست شوئی دستان خود را نمی شویند، زیاد دیده می شود. مهمترین راه انتقال ویروس هپاتیت A خوردن یا نوشیدن مواد غذائی آلوده به مدفوع است. در افرادیکه دارای رفتارهای جنسی پرخطر و نا متعارف می باشند، ویروس هپاتیت A به راحتی به آنها منتقل می شود. استفاده از کاندوم خطر ابتلا به هپاتیت را به مقدار زیادی کم می کند ولی صفر نمی کند.

    علائم و نشانه های هپاتیت A کدامها هستند؟

    وقتی ویروس هپاتیت A وارد بدن شد دو تا سه هفته طول می کشد تا علائم و نشانه ها ظاهر شوند. ممکن است فرد هیچگونه علامتی نداشته باشد و یا علائم خیلی خفیف باشند و بسیاری از بیماران متوجه آلوده شدن خود نمی شوند. مدفوع این افراد بدون علامت نیز بشدت عفونی بوده و سبب انتقال ویروس هپاتیت A به دیگران می شود.

    علائم و نشانه های هپاتیت A به قرار زیر می باشند:

    · یک حالت آنفلوآنزائی خفیف و کوتاه مدت
    · تهوع، استفراغ و اسهال
    · بی اشتهائی
    · کاهش وزن
    · یرقان (پوست و ملتحمه چشم زرد می شود)
    · ادرار به رنگ قهوه ای تیره و مدفوع کم رنگ می شود
    · خارش پوست
    · درد شکم

    عفونت معمولا ظرف ۲ ماه برطرف می شود ولی گاها در بعضی از افراد عفونت عود کرده و یا به مدت طولانی باقی می ماند. اگر فردی مبتلا به هپاتیت A شود و بعد بهبودی پیدا کند برای همیشه در مقابل هپاتیت A ایمن خواهد بود. گاه بیماری حالت شدید بخود می گیرد که در این موارد بیمار باید در بیمارستان بستری شود. هپاتیت A بندرت سبب عوارض مهم می شود. آسیب دائمی به کبد خیلی نادر است ولی بندرت بخصوص در افراد مسن هپاتیت برق آسا ایجاد شده و منجر به مرگ بیمار می شود. اگر فردی مشکوک به ابتلا به این بیماری شود باید به پزشک مراجعه کند. در بسیاری از کشورهای اروپائی و آمریکا کلینیکهای بیماریهای مقاربتی وجود دارند که بیماران با مراجعه به آنها تحت درمان و مراقبتهای اختصاصی قرار می گیرند.

    چگونه می توان این بیماری را تشخیص داد؟

    ویروس هپاتیت A (HAV) را می توان از طریق انجام آزمایش خون تشخیص داد. در این تست آنتی بادی بر علیه ویروس هپاتیت A در خون اندازه گیری می شود. اگر فردی در حال حاضر و یا در گذشت مبتلا به ویروس هپاتیت A شده باشد این تست مثبت خواهد بود. حتما باید نوع ویروسی که سبب هپاتیت شده است تشخیص داده شود تا هم از انتشار آن جلوگیری شود و هم اینکه درمان مناسب شروع شود. برای تشخیص هپاتیت A آزمایشهای اختصاصی وجود دارند و باید مشخص ساخت که فرد در حال حاضر مبتلا به عفونت هست و یا اینکه در گذشته مبتلا و خوب شده است. برای افتراق از انجام آزمایشات زیر استفاده می شود:

    · IgM anti-HAV: اگر در فردی این تست مثبت شود نشاندهنده گرفتاری اخیر وی به هپاتیت A می باشد. ظرف دو هفته پس از وارد شدن ویروس هپاتیت A به بدن این تست مثبت می شود و پس از بهبودی بیمار، ۱۲-۳ ماه طول می کشد که آن منفی شود.
    · IgG anti-HAV: اگر در فردی این تست مثبت شود نشاندهنده ابتلا بیمار به هپاتیت A در گذشته است. ظرف ۱۲-۸ هفته پس از ورود ویروس هپاتیت A به بدن این تست مثبت می شود و تا آخر عمر نیز مثبت باقی می ماند و سبب ایمنی فرد در مقابل بیماری هپاتیت A می شود.

    آیا بیماری هپاتیت A دارای واکسن هست؟

    بله. این نوع هپاتیت دارای واکسن است و یکی از مواردیکه سبب مثبت شدن تست آزمایشگاهی می شود واکسیناسیون بر علیه هپاتیت A می باشد و وجود آنتی بادی در خون نشاندهنده ایمن بودن فرد است. هر فردی می تواند با زدن واکسن هپاتیت A خود را در مقابل این بیماری ایمن کند. واکسن در دو نوبت تزریق می شود. نوبت دوم پس از شش ماه از تزریق اول خواهد بود و دو نوبت واکسیناسیون سبب ۱۰ سال مصونیت در مقابل هپاتیت A می شود. لازم نیست تمام افراد نسبت به زدن این واکسن اقدام کنند. واکسیناسیون بر علیه هپاتیت A در افراد زیر توصیه می شود:

    · کودکانیکه در مناطقی زندگی می کنند که میزان شیوع هپاتیت A زیاد است.
    · مسافرت به کشوری که در آن هپاتیت A بصورت آندمیک در آمده است.
    · افرادیکه بعلت رفتارهای پرخطر جنسی خود را در معرض ابتلا به هپاتیت A می دانند.
    · مردان و زنان دارای شرکای جنسی متعدد و خارج از ازدواج
    · مردان هموسکسوآل
    · معتادان تزریقی
    · حتی فردیکه فکر می کند در معرض ویروس هپاتیت A قرار گرفته است، او نیز می تواند واکسن ویروس هپاتیت A را تزریق کند.

    چه مواردی در حین رابطه جنسی خطر ابتلا به بیماری هپاتیت را زیاد می کنند؟

    هر نوع خراش، زخم شدن و ضربه در حین رابطه جنسی خطر انتقال ویروس هپاتیت را زیاد می کنند. رفتارهای جنسی پرخطر و روابط جنسی نامتعارف میزان انتقال ویروس هپاتیت را افزایش می دهند. بوسیدن سبب انتقال ویروس هپاتیت نمی شود ولی اگر در حین بوسیدن مقادیر زیادی بزاق دهان تبادل بشود خطر گرفتاری به هپاتیت از فرد آلوده وجود دارد.

    کاندوم چقدر در جلوگیری از ابتلا به هپاتیت موثر است؟

    استفاده از کاندومهای لاتکس حدود ۹۹ درصد از ابتلا به ویروس هپاتیت جلوگیری می کنند بشرطیکه ناحیه دهان با ناحیه تناسلی در تماس نبوده باشد. میزان حفاظت کاندومهای معطر کمتر است. استفاده از مواد نرم کننده و مرطوب کننده روغنی سبب آسیب به کاندمهای لاتکسی شده و میزان حفاظت را کاهش می دهد.

    درمان هپاتیت A چگونه است؟

    متاسفانه هپاتیت A دارای درمان نمی باشد. بیشتر بیماران بطور طبیعی بر این بیماری غلبه کرده و ظرف ۲ ماه سلامت خود را بدست می آورند. بیمار باید از مصرف الکل و غذاهای چرب پرهیز کند چون آنها سبب آسیب به کبد می شوند. بیمار باید به مقدار زیاد استراحت کرده و مواد مغذی مصرف نماید.

    چگونه می توان از ابتلا به ویروس هپاتیت A پیشگیری کرد؟

    برای پیشگیری از ابتلا به ویروس هپاتیت A دو نوع فراورده داروئی وجود دارند:

    · واکسن: واکسن ویروس هپاتیت A برای افراد بالای ۱۲ سال توسط سازمان غذا و داروی آمریکا مورد تائید قرار گرفته است. این واکسن دارای دو نوع HAVRIX و VAQTA در بازار است. میزان تجویز هر دو نوع واکسن نیم میلی لیتر برای کودکان ۱۸-۱ سال و یک میلی لیتر برای افراد بالای ۱۸ سال می باشد. واکسن در دو نوبت به فاصله شش ماه از یکدیگر تزریق می شود. صد در صد افراد پس از دریافت دوز دوم مصون می شوند.
    · ایمون گلوبولین: اگر ایمون گلوبولین قبل از آلوده شدن به ویروس هپاتیت A و یا ظرف ۲ هفته پس از وارد شدن ویروس به خون تجویز شود، ۸۵ درصد از ابتلا به بیماری ویروس هپاتیت A جلوگیری می کند.

    اگر فردی بواسطه رابطه جنسی خارج از ازدواج مبتلا به ویروس هپاتیت A شد چه اقدامی لازم است؟

    در این افراد باید هر چه زودتر یک دوز منفرد واکسن و یا ایمون گلوبولین به میزان دو صدم میلی گرم به ازای هر کیلو گرم وزن بدن (۰٫۰۲ mg/kg) تزریق شود. دوز دوم طبق برنامه خواهد بود. در افراد ۴۰-۱ سال استفاده از واکسن ارجح است. در افراد بالای ۴۰ سال تجویز ایمون گلوبولین ارجح است. اگر برای فردی می خواهیم ایمون گلوبولین تزریق کنیم ولی همان فرد نیاز به واکسیناسیون نیز دارد، باید دوز اول واکسن همزمان با ایمون گلوبولین تزریق شود. موثر بودن ایمون گلوبولین یا واکسن دو هفته پس از ورود ویروس به داخل خون به اثبات نرسیده است.

     

    کانال تلگرام مخصوص باروری و ناباروری:

    https://t.me/nabarvaridrsafarinejad

    کانال تلگرام مخصوص سلامت جنسی:

    https://t.me/salamatjensidrsafarinejad

    کانال تلگرام مخصوص زگیل تناسلی:

    https://t.me/zegiltanasolidrsafarineiad

    کانال تلگرام مخصوص ترانسها:

    https://t.me/joinchat/AAAAAAwbWHZ0u7-g9So4kQ



      آرشیو مقالات تخصصی اورولوژی زنان