طبقه بندی مطالب
پربازدیدترین مطالب
مقالات منتخب هفته
جزئیات مطلب
پروستاتیت-قسمت سوم، پروستاتیت غیر باکتریال (غیر عفونی) مزمن
تعداد بازدید:6053
پروستاتیت (Prostatitis) یا عفونت و التهاب پروستات انواع مختلف دارد و افتراق صحیح آنها از همدیگر دارای اهمیت فراوان است و بدون تشخیص درست نوع پروستاتیت درمان موفقیت آمیز آن غیر ممکن است. درمان پروستاتیت زمان بر بوده و حداقل شش ماه درمان مناسب برای مهار بیماری لازم است.
پروستاتیت چیست؟
در قسمت اول این سلسله مقالات گفتیم که التهاب غده پروستات در مردان را پروستاتیت (Prostatitis) می گویند. این بیماری نسبتاً شایع است. هشت درصد مراجعین به متخصصین جراحی کلیه و مجاری ادرار و یک درصد مراجعین به مراکز بهداشتی درمانی دارای پروستاتیت هستند. التهاب پاسخ بدن در مقابل یک پدیده عفونی و یا غیر عفونی می باشد. بعلت موقعیتی که پروستات دارد و مجرا از وسط آن عبور می کند، هر نوع التهاب، عفونت و بزرگی پروستات سبب علائم ادرای مثل سوزش و تکرر ادرار، باریک و ضعیف شدن جریان ادرار و حتی بند آمدن ادرار می شود.
انواع پروستاتیت کدامها هستند؟
چهار نوع پروستاتیت وجود دارد که تشخیص آنها از همدیگر مشکل و مستلزم بررسیهای بالینی و تجربه کافی می باشد. انواع پروستاتیت به قرار زیر می باشند:
-پروستاتیت باکتریال (عفونی) حاد
-پروستاتیت باکتریال (عفونی) مزمن
-پروستاتیت غیر باکتریال (غیر عفونی) مزمن = سندرم درد لگنی مزمن
-پروستاتیت التهابی بدون علامت
در زیر بطور خلاصه در مورد پروستاتیت غیر باکتریال (غیر عفونی) مزمن (Non-Bacterial Chronic Prostatitis) توضیح داده می شود. پروستاتیت غیر باکتریال (غیر عفونی) مزمن عبارت از حالتی است که در آن بیمار دارای علائم پروستاتیت می باشد، ولی در آزمایش ادرار و ترشحات پروستات وی میکروب یافت نمی شود. شایعترین نوع پروستاتیت همین نوع غیر عفونی می باشد. اسم دیگر این بیماری سندرم درد مزمن لگنی (Chronic Pelvic Pain Syndrome) است. اسم این بیماری قبلا “پروستات دردناک” بود. علامت اصلی این بیماری درد در ناحیه لگن و میاندوراه است بدون اینکه شواهدی دال بر وجود عفونت ادراری و یا تناسلی بتوان پیدا کرد. درد معمولاً کم و زیاد می شود و از بسیار خفیف تا بسیار طاقت فرسا متفاوت است. درد معمولاً به پشت و ناحیه مقعد منتشر می شود، طوریکه در تعدادی از بیماران نشستن مشکل می گردد. یکی از علائم مهم این بیماری درد بدنبال انزال می باشد. علت اصلی این بیماری تاکنون مشخص نشده است. دانشمندان علت آنرا واکنش ما بین عوامل روانی، عصبی، ایمنی و هورمونی بدن می دانند. دانشمندان معتقد هستند که استرس سبب اختلال در محور هورمونی هیپوتالاموس – هیپوفیز – بیضه (مهمترین محور هورمونی در مردان)، التهاب عصبی و اسپاسم عضلانی می گردد که رویهمرفته سبب این بیماری می شوند. علت اصلی التهاب پروستات (Prostatitis) فعالیت مداوم اعصاب لگنی می باشد. درجه حرارت محیط در این بیماری دخیل است. سرما سبب تشدید علائم و گرما سبب تخفیف علائم می شود. میزان شیوع پروستاتیت غیر باکتریال (غیر عفونی) مزن (Non-Bacterial Chronic Prostatitis) در مردانی که در نقاط سرد زندگی می کنند بیشتر است.
علل پروستاتیت غیر باکتریال (غیر عفونی) را می توان به قرار زیر خلاصه کرد:
-سابقه پروستاتیت عفونی باکتریال
-انواع ناشایع باکتریها مثل مایکوپلاسما (Mycoplasma) یا اوره آ پلاسما (Ureaplasma)
-ورود ادرار به داخل پروستات و تحریک آن
-تحریک توسط مواد شیمیائی
-مشکلات عصبی در دستگاه ادراری تحتانی
-عفونتهای انگلی مثل تریکومونا
-مشکلات در عضلات کف لگن
-سوء استفاده جنسی
-ویروسها
استرسهای روزمره زندگی و بعضی از عوامل روانی نیز دخیل هستند.
بیماران مبتلا به پروستاتیت غیر باکتریال (غیر عفونی) مزمن (Non-Bacterial Chronic Prostatitis) دارای طیف وسیعی از علائم به شرح زیر می باشند:
-وجود خون در منی
-وجود خون در ادرار
-وجود درد در نقاط زیر:
-بالای استخوان عانه (تحتانی ترین قسمت شکم)
-ما بین کیسه بیضه و مقعد (میاندوراه)
-قسمت تحتانی کمر
-کیسه بیضه
-نوک آلت تناسلی
-مجرای ادرار
-درد در هنگام اجابت مزاج
-درد هنگام انزال
-درد عضلانی، درد مفاصل و خستگی بدون علت
-مشکل در ادرار کرن بصور زیر:
-کاهش جریان ادرار
-تکرر ادرار
-درد و سوزش هنگام ادرار کردن
-عدم تخلیه کامل مثانه
-ضعف در جریان ادرار
در معاینه بیمار معمولاً نکته خاصی مشهود نیست ولی ممکن است پروستات مختصری بزرگ و حساس باشد. در آزمایش ادرار گلبول سفید و قرمز دیده می شود ولی میکروب رشد نمی کند. در آزمایش منی مقادیر زیادی گلبول سفید دیده می شود و اکثراً کیفیت اسپرم دچار اختلال شده است. در کشت ادرار، کشت مایع منی و کشت ترشحات پروستات میکروب رشد نمی کند.
تشخیص
تست تشخیصی اختصاصی برای این بیماری وجود ندارد. این بیماری علی رغم اینکه حدود ۹۰ درصد موارد پروستاتیتها را شامل می شود، کمتر شناخته شده است.
درمان
درمان پروستاتیت غیر باکتریال (غیر عفونی) واقعاً مشکل است. هدف اصلی کنترل علائم بیمار است. بسیاری از این بیماران قبلاً مدتهای مدیدی آنتی بیوتیک دریافت کرده اند. ولی بیماری که مدتهای زیادی آنتی بیوتیک مصرف کرده و بهبودی نداشته است، دیگر استفاده بیشتر از آنتی بیوتیک توصیه نمی شود. یکی از داروهای مفید، شل کننده های عضلات صاف کپسول پروستات هستند. برای اینکه اثرات مفید این داروها آشکار شوند، معمولاً ۶ هفته وقت لازم است. بسیاری از بیماران به این دارو نیز پاسخ نمی دهند. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی در بعضی از بیماران سبب بهبود علائم می شوند.
در رابطه با این پست نظری ثبت نشده است ...