طبقه بندی مطالب

  • دسته‌ها
  • پربازدیدترین مطالب

    جزئیات مطلب

    پریود یا عادت ماهانه متعدد – پلی منوره – Polymenorrhea

    تعداد بازدید:5397

    اختلالات قاعدگی یا پریودهای ماهانه (Menstruation) در خانمها زیاد دیده می شوند و دارای انواع زیادی هم هستند. یکی از انواع مهم اختلالات قاعدگی، پریودهای متعدد است که در اصطلاح علمی به آن پلی منوره – Polymenorrhea – گفته می شود. یعنی یک خانم در کمتر از ۲۱ روز پریود می شود. آن اگر ادامه پیدا کند مهم است و باید بررسی و درمان شود.

    خانمها نباید پریود یا عادت ماهانه متعدد را با خونریزی بیش از حد و طولانی مدت در زمان پریود اشتباه کنند، هر چند که یک خانم مبتلا به پریود یا عادت ماهانه متعدد ممکن است دارای پریودهای سنگین و طولانی مدت نیز باشد. یکی از علل مهم پلی منوره، وجود آندومتریوز است.

    پریود در خانمها اکثراً ما بین ۱۳-۹ سالگی شروع می شود و اکثراً ما بین ۵۵-۵۰ سالگی که مصادف با دوران یائسگی است قطع می شود. معمولاً خانمها در ماه یک بار پریود می شوند که طول آن در خانمهای مختلف معمولاً ما بین ۳۰-۲۵ روز است. یعنی هر خانمی از ۲۵ تا ۳۰ روز یکبار پریود می شود. در هر دوره پریود، بدن خانم برای حامله شدن آماده می شود. اگر خانم تخمک گذاری کند و این تخمک با اسپرم در مجاورت هم قرار بگیرند، لقاح اتفاق افتاده و جنین تشکیل می شود. اگر لقاح اتفاق بیفتد، خانم حامله شد، ولی اگر حاملگی اتفاق نیفتد، مخاط رحم در پایان پریود شروع به ریزش می کند که همان خونریزی ماهانه می باشد. هر خانمی در ماه یک بار این خونریزی را تجربه می کند. ولی گاهاً در این فرایند تغییراتی ایجاد می شود و سبب ایجاد انواع مختلف اختلالات قاعدگی می گردد. علل این اختلالات هم می تواند کم اهمیت و هم می تواند مهم باشند. یکی از این اختلالات، پریود شدن متعدد است که در آن تعداد پریود شدن بیش از اندازه طبیعی است که در اصطلاح علمی به آن پلی منوره یا Polymenorrhea گفته می شود. این خانمها در کمتر از هر ۲۱ روز پریود می شوند.

    پلی منوره – Polymenorrhea – چیست؟

    وقتی پریود یک خانم در فواصل کوتاهتر اتفاق بیفتد، معمولاً کمتر از هر ۲۱ روز، به آن پریود یا عادت ماهانه متعدد و یا پلی منوره گفته می شود. خانمها نباید آنرا با خونریزی بیش از حد در دوران پریود اشتباه کنند. در خانمهائیکه دارای خونریزی بیش از حد هستند، فواصل پریودها کوتاه نمی شود. در این خانمها فاصله زمانی بعد از تخمک گذاری تا شروع پریود کاهش می یابد. ممکن است هر خانم یک یا دو بار پلی منوره را تجربه کند، آن مهم نیست، ولی اگر پلی منوره تداوم یابد باید علت آن بررسی و درمان شود. اگر پلی منوره به مدت طولانی ادامه یابد می تواند سبب عوارض متعدد حاملگی و حتی ناباروری بشود.

    علل پریود یا عادت ماهانه متعدد کدامها هستند؟

    این بیماری دارای علل متعدد است، بعضی از آنها بی اهمیت و عده ای هم مهم می باشند. مهمترین علل پریود یا عادت ماهانه متعدد به قرار زیر هستند:

    -استرس: یکی از مهمترین علل پلی منوره – Polymenorrhea- استرس است. استرس ممکن است فیزیکی، هیجانی و یا ناشی از محیط اطراف باشد. استرس از هر نوعی سبب بهم ریختن تعادل هورمونی در خانمها شده و منجر به انواع مختلف اختلالات قاعدگی (Menstruation) می گردد. اگر علت استرس باشد به راحتی با تجویز دارو قابل درمان است.

    -یائسگی: قطع شدن دائمی پریود در خانمها را یائسگی می نامند. یائسگی بتدریج اتفاق می افتد و در این مدت بدن خانم متحمل تغییرات هورمونی عمیق می شود و سبب ایجاد علائم یائسگی مثل گر گرفتگی می گردد. اختلالات و نامنظمی پریود در این دوران شایع هستند که یکی از آنها پلی منوره است.

    -آندومتریوز: آندومتریوز به معنی وجود مخاط رحم در خارج از رحم می باشد. مثلاً ممکن است سلولهای مخاط رحم وارد لگن شده و در آنجا شروع به رشد کنند که سبب ایجاد آندومتریوز لگنی می شود. سلولهای مخاط رحم معمولاً بر روی تخمدان و لوله های رحمی می نشینند و سبب ایجاد آندومتریوز تخمدان یا لوله های رحمی می شوند. در این خانمها علاوه از اینکه ممکن است انواع مختلف اختلالات پریود ایجاد شوند، دارای پریودهای دردناک نیز خواهند بود.

    -بیماریهای آمیزشی یا مقاربتی: بیماریهای آمیزشی بخصوص عفونت سوزاکی و کلامیدیائی می توانند در خانمها سبب پلی منوره شوند. عفونت با کلامیدیا در خانمها خطیر است و سبب درد شدید شکمی، ترشحات چرکی از واژن و پریودهای نامنظم می شود.  سوزاک سبب ایجاد خارش در ناحیه واژن، ترشح خونی و چرکی از واژن و احساس سوزش هنگام ادرار کردن می شود.

    -عفونت و التهاب لگنی: بیماری التهابی لگن یک بیماری خطیر است که بعلت ایجاد چسبندگی ممکن است سبب نازائی شود و یک از علل مهم پلی منوره، بیماری التهابی لگنی است. یکی از علل مهم این بیماری عفونت با کلامیدیا است.

    -کم کاری تیروئید

    -فیبروم رحم: معمولاً فیبروم رحم دارای یک پوششی است که چسبندگی ضعیف دارد و بعلت ریزش آسان مخاط روی فیبروم، خانم دچار پریود یا عادت ماهانه متعدد می شود. این خانمها معمولاً خونریزی زیاد همراه با پریودهای طولانی مدت نیز دارند.

    -سوء تغذیه

    -بیش فعالی غده هیپوفیز

    -نامعلوم: گاهی هم با تمام تلاشی که انجام می شود، علتی برای آن نمی توان پیدا کرد.

    درمان پلی منوره

    درمان پلی منوره یا Polymenorrhea به مقدار زیادی بستگی به علت زمینه ای آن دارد. توصیه می شود که این خانمها بدقت مورد بررسی قرار گرفته تا علت اصلی پیدا و درمان شود. در پلی منوره فاصله ما بین تخمک گذاری و شروع پریود کوتاه می شود، یکی از راههای درمان پلی منوره تجویز قرصهای ضد حاملگی بخصوصی می باشد، منتهی این درمان برای خانمهائیکه می خواهند حامله شوند، مناسب نیست. راه درمان بعدی تجویز پروژسترون در نیمه دوم حاملگی است. معمولاً به خانم گفته می شود که از روز ۱۶ پریود تا روز ۲۵ پریود قرص پروژسترون را مصرف کند.



      آرشیو مقالات سلامت بانوان